The development of Greek migration policy and the invention of “para-legality” in labour relations of immigrants - Kapsalis, Apostolos (Κοινωνική Πολιτική, 2018)
Η διαχείριση της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών από το 2015 και ειδικότερα της παράτυπης εισόδου και διαμονής χιλιάδων νέοεισερχομένων ατόμων στην Ελλάδα συνεπάγονται σημαντικές προκλήσεις για την εθνική μεταναστευτική πολιτική. Η μακρά πορεία νομοθετικών παρεμβάσεων για τη ρύθμιση της παράτυπης μετανάστευσης στη χώρα γνωρίζει πολύ πρόσφατα έναν νέο σταθμό, την επινόηση της παρα-νομιμότητας. Πρόκειται για τη νομοθετική αναγνώριση μιας νέας κατηγορίας μεταναστών στο ενδιάμεσο των έως σήμερα κατοχυρωμένων στη θεωρία τυποποιήσεων με κριτήριο την ειδική εκδοχή της νομιμότητας στη διαμονή. Οι διατυπώσεις των νέων ρυθμίσεων, αφενός εγγράφονται στο πλαίσιο της αναβίωσης μιας παραδοσιακά εργασι- οκεντρικής θεώρησης της μεταναστευτικής πολιτικής και αφετέρου, επικυρώνουν εκ νέου την κρατική επιλογή της διακριτικής μεταχείρισης στην αγορά εργασίας σε βάρος των μεταναστών εργαζομένων με άξονα υποκειμενικά χαρακτηριστικά.