Η ασφαλιστική μεταμόρφωση των επικουρικών συντάξεων. ΤΕΑΠΟΖΟ: Ανταποδοτικότητα vs αναδιανομής και αλληλεγγύης - Σιούλη-Κατάκη, Ζωή (Κοινωνική Πολιτική, 2021)
Η επικουρική ασφάλιση στην Ελλάδα υφίσταται ήδη 80 χρόνια, ως συμπλήρωμα των παροχών της κύριας ασφάλισης, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις και ανισότητες που υφίσταντο μεταξύ των επί μέρους ταμείων. Τα επικουρικά ταμεία εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ και από 01/01/2015 οι συντάξεις όλων των ασφαλισμένων υπολογίζονται με ίδιο τρόπο. Η εισαγωγή κεφαλαιοποιητι- κών στοιχείων στον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης δικαιώνει μεν τους υψηλόμισθους με 40 χρόνια ασφάλισης, ωστόσο αναδεικνύει, και ζητήματα έλλειψης αναδιανομής και ασφαλιστι- κής αλληλεγγύης για τους χαμηλόμισθους και όσους αδυνατούν να συμπληρώσουν τους ασφα- λιστικούς λογαριασμούς τους. Στην πρώτη περίπτωση, των ελαχίστων, η επικουρική σύνταξη υπερβαίνει ή πλησιάζει το ποσό της κύριας ενώ στη δεύτερη, που αφορά στους περισσότερους ασφαλισμένους, είναι ασήμαντη. Αυτή η μεγάλη απόκλιση θα μπορούσε να εξομαλυνθεί με την εκ νέου εφαρμογή κατώτατων ορίων επικουρικής σύνταξης.