Εργασία, οικογένεια, συντροφικότητα και γονεϊκότητα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας COVID-19 - Συμεωνάκη, Μαρία; Χατζηβαρνάβα, Εύη; Καζάνη, Αγγελική; Σταματοπούλου, Γλυκερία; Αθανασοπούλου, Αγγελική; Παρσάνογλου, Δημήτρης (Κοινωνική Πολιτική, 2021)
To παρόν άρθρο παρουσιάζει μέρος των ελληνικών ευρημάτων της εμπειρικής ποσοτικής έρευ- νας «Covid19 – Υγειονομική κρίση και ισορροπία εργασίας και οικογένειας», η οποία πραγματο- ποιήθηκε κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας σε οκτώ χώρες. Στο άρθρο διερευνώνται ζητήματα που σχετίζονται με την επίδραση της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων στις εργασιακές σχέσεις και συνθήκες και πιο συγκεκριμένα με τις μεταβολές που προκαλεί σε θέματα οργάνωσης του χώρου και του χρόνου εργασίας, αποδοτικότητας, διάκρισης αμειβόμενης και μη αμειβόμενης εργασίας, εξισορρόπησης εργασιακής και προσωπικής/οικογενειακής ζωής, κατανομής ρόλων και καθηκόντων εντός του νοικοκυριού, συντροφικών και οικογενειακών σχέσεων. Κατά συνέπεια, τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο παρόν κείμενο αποτελούν μια σε πραγματικό χρόνο αποτύπω- ση της βιωμένης εμπειρίας των εργαζόμενων ανδρών και γυναικών κατά την ιδιαζόντως πρωτόγνωρη συνθήκη των περιοριστικών μέτρων (lockdown) Μαρτίου-Μαΐου 2020. Από την ανάλυση προκύπτει ότι οι νέες πρακτικές εργασίας, όπως η τηλεργασία, φαίνεται να ικανοποίησαν αρχικά την πλειονότητα των ερωτώμενων που τις χρησιμοποίησαν. Όμως σε αυτές τις συνθήκες περιορι- στικών μέτρων όπου εργαζόμενοι γονείς συνυπήρχαν στο σπίτι με μικρά παιδιά που απαιτούσαν τη φροντίδα, την προσοχή και την εκπαιδευτική στήριξη των γονιών, χωρίς κάποια εξωτερική βοήθεια, η πίεση που ασκήθηκε στους γονείς και ιδιαιτέρως στις μητέρες ήταν πολύ μεγάλη και η σχέση εργασίας και οικογένειας αποδείχθηκε πολύ δύσκολη. Αντίθετα, οι συντροφικές σχέσεις για την πλειονότητα των ερωτώμενων λειτούργησαν θετικά και αλληλοϋποστηρικτικά. Επιπλέον, ο όγκος της μη αμειβόμενης εργασίας στο σπίτι αυξήθηκε, υπήρξε μεγαλύτερη συμμετοχή των ανδρών σε αυτή, αλλά οι ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων φαίνεται ότι παρέμειναν.