Ανισότητες στη θεμελίωση συνταξιοδότησης μητέρων ανηλίκων. Το παράδειγμα του τ.ΤΕΑΥΕΚ - Σιούλη-Κατάκη, Ζωή (Κοινωνική Πολιτική, 2021)
Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα κατά τα χρόνια των μνημονίων κρί- θηκε απαραίτητη όχι μόνο για βιωσιμότητά του, τη διαγενεακή και ενδογενεακή δικαιοσύνη αλλά και για την αξιοπιστία της χώρας και την αναπτυξιακή της πορεία. Έτσι, με συνεχείς νομοθετικές παρεμβάσεις αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης και τα ποσοστά εισφορών και μειώθηκαν τα ποσά συντάξεων παλαιών και νέων συνταξιούχων. Ο νόμος 3863/2010, στο πλαίσιο εξυγίανσης του συστήματος και της προσαρμογής του στις δημοσιονομικές επιταγές των δανειστών, προέβλεψε, εκτός από την απώλεια και την ανατροπή συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, τη διευκόλυνση της συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων. Η «κατοχύρωση» συνταξιοδοτικού δικαιώματος και η απόληψη μελλοντικής σύνταξης με ευνοϊκό- τερες προϋποθέσεις από αυτές που ίσχυαν για τη συγκεκριμένη κατηγορία είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη των συνταξιοδοτικών δαπανών. Τελικά, όσο και αν ήταν «ασφυκτική» η οικονομική κατάσταση και όσο και αν πίεζαν οι δανειστές για μεταρρυθμίσεις, ο ν.3863/2010 επέτρεψε την άνιση μεταχείριση μεταξύ ασφαλισμένων.