Η Βουλή των Ελλήνων εννοιολογεί το φύλο: ανάλυση κοινοβουλευτικού λόγου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου - Ψωμοπούλου, Κατερίνα (Κοινωνική Πολιτική, 2021)
Το παρόν άρθρο επιδιώκει να αναλύσει τον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας ∆ημοκρατίας, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου (ν. 4491/2017). Κεντρικά ζητήματα της εν λόγω ανάλυσης λόγου αποτελούν η καθολική πρόσληψη του φύλου ως διχοτομικής σχέσης καθώς και η γενικότερη ενίσχυση των συντηρητικών ανακλαστικών του πολιτικού συστήματος. Ειδικότερα, το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού ως προς το φύλο, με τον τρόπο που θεσμοθετείται, συνιστά μια μετριοπαθή φιλελεύθερη ρύθμιση, η οποία διέπεται από ατομοκεντρικά χαρακτηριστικά, αλλά και εκσυγχρο- νισμένα στοιχεία του παραδοσιακού έμφυλου δυϊσμού.