Φύλο, φροντίδα και πολιτικές συμφιλίωσης εργασίας και οικογένειας στην πανδημία - Καμπούρη, Νέλλη (Κοινωνική Πολιτική, 2022)
Το άρθρο μελετά τη ραγδαία αύξηση των αναγκών φροντίδας στην περίοδο της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στις έμφυλες σχέσεις εξουσίας, καθώς και στις πολιτικές για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Ξεκινώντας από μια ευρύτερη ανάλυση των τάσεων στα θέματα ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το άρθρο περνάει στην ελληνική περίπτωση, η οποία εμφανίζει κάποιες ιδιαιτερότητες που συνδέονται με το μοντέλο του κράτους πρόνοιας. Καταλήγει σε συμπεράσματα αναφορικά με τις σχετικές πολιτικές και υποστηρίζει ότι το πλαίσιο πολιτικής το οποίο έχει κυριαρχήσει δεν θέτει ως πρωταρχικό ζήτημα την ισότητα των φύλων, αλλά την ενίσχυση της μητρότητας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Οι πολιτικές αυτές εμφανίζονται έτσι σαν να αφορούν αποκλειστικά τις γυναίκες και τον ρόλο τους στην αναπαραγωγή, ενώ η δυνητική συμμετοχή των ανδρών και το μοίρασμα των υποχρεώσεων φροντίδας παραμένουν στο περιθώριο. Αποσιωπάται έτσι το φύλο ως δυναμική σχέση που μεταβάλλεται, καθώς και οι ανδρικές πρακτικές φροντίδας που άλλαξαν εξαιτίας της πανδημίας, οδηγώντας σε επαναδιαπραγματεύσεις του έμφυλου καταμερισμού εργασίας εντός των ελληνικών σπιτιών και οικογενειών.