Μελετώντας την ομογονεϊκότητα στην Ελλάδα: δημόσιος λόγος κατά την ψήφιση του Ν. 4356/2015 - Μαρά, Αθηνά (Κοινωνική Πολιτική, 2022)
Το παρόν άρθρο αναλύει τις νομικο-κοινωνικές στάσεις αναφορικά με την ομογονεϊκότητα στην Ελλάδα, όπως και την επίδρασή τους στη νομική ρύθμιση της ομογονεϊκότητας. Έννοιες γύρω από τη σεξουαλικότητα, την οικογένεια και το φύλο παίζουν κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του δημόσιου πολιτικού λόγου, ενώ συμβάλλουν στην απουσία του θέματος της ομογονεϊκότητας από τον Νόμο 4356/2015 για το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Για την έρευνα χρησιμοποιούνται εργαλεία από τη μεθοδολογία της κριτικής ανάλυσης λόγου, και αναλύονται τα πρακτικά των ολομελειών του Ελληνικού Κοινοβουλίου κατά τη συζήτηση Ν. 4356/2015, όπως επίσης και η αιτιολογική έκθεση και το σχέδιο νόμου. Από την ανάλυση των δεδομένων προκύπτει ότι οι κοινωνικές επιβολές του ετεροσεξισμού, του διπόλου του φύλου και της ετεροφυλόφιλης σεξουαλικότητας διαπλέκονται με κυρίαρχες απόψεις, νομικές στάσεις και ιδανικά γύρω από το κοινωνικό φύλο και την οικογένεια, αποκλείοντας οποιαδήποτε μορφή οικογένειας αποκλίνει από τα ετεροκανονικά πρότυπα της ελληνικής οικογένειας.