Πολιτική απασχόλησης και δίκτυα πολιτικής για την αντιμετώπιση της «ακραίας φτώχειας» στην Ελλάδα. Μία μελέτη-περίπτωσης δημόσιας και κοινωνικής πολιτικής - Βλασάκη, Κατερίνα (Κοινωνική Πολιτική, 2026)
Το άρθρο εστιάζει στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την κοινωνική αποτελεσματικότητα της πολιτικής απασχόλησης, στο πλαίσιο των δημόσιων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της «ακραίας φτώχειας» στην Ελλάδα, την περίοδο 2012–2025. Μέσα από τη διεξαγωγή μελέτης – περίπτωσης η οποία στηρίζεται σε έρευνα πεδίου, και με αναφορά στο θεωρητικό υπόδειγμα του κύκλου πολιτικής, αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο η δημόσια και κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα συγκροτείται σε πολυεπίπεδο θεσμικό περιβάλλον και υπό την επίδραση διεθνών και ευρωπαϊκών πλαισίων πολιτικής. Η έρευνα επικεντρώνεται στη λειτουργία των δικτύων πολιτικής και στις διαδικασίες διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο, δίνοντας έμφαση στη διαδραστική συμμετοχή των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των θεσμικών δρώντων και των κοινωνικών υποκειμένων – κυρίως άνεργων γυναικών, ως αποδεκτών της πολιτικής. Η ανάλυση εξετάζει τις σχέσεις μεταξύ κράτους, κοινωνίας και διοίκησης, αναδεικνύοντας τις συνθήκες άσκησης κοινωνικής πολιτικής υπό καθεστώς κρίσης, καθώς και τις εντάσεις που ανακύπτουν από την προσπάθεια ενίσχυσης της κοινωνικής ένταξης μέσω στοχευμένων δημόσιων παρεμβάσεων.