Irresponsiveness of the Greek health system to the needs of refugees and migrants: in search of a novel transformative health policy approach - Puchner , Karl Philipp (Κοινωνική Πολιτική, 2026)
Η Υγεία Προσφύγων και Μεταναστών αποτελεί μείζονα πρόκληση για τις χώρες υποδοχής και τα συστήματα υγείας τους, λόγω της ευαλωτότητας και της ποικιλομορφίας των πληθυσμών σε μετακίνηση. Ο ΠΟΥ προτείνει τέσσερα μοντέλα φροντίδας για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των ΠΜ. Παρότι η Ελλάδα φιλοξενεί σημαντικό αριθμό ΠΜ για πάνω από μία δεκαετία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) παρουσιάζει περιορισμένη προσαρμογή, χωρίς να έχει υιοθετήσει ένα σαφές ή μικτό μοντέλο φροντίδας. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη συνύπαρξη διαρθρωτικών αδυναμιών του ΕΣΥ, στην απουσία εθνικής στρατηγικής για την υγεία των ΠΜ και σε περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές, που δυσχεραίνουν την πρόσβαση στην περίθαλψη και επηρεάζουν αρνητικά τους κοινωνικούς προσδιοριστές υγείας. Υπό αυτό το πρίσμα, απαιτείται επειγόντως μια μετασχηματιστική πολιτική υγείας με έμφαση: στην ενίσχυση του συστήματος υγείας με συμπερίληψη των ΠΜ, στην υιοθέτηση εθνικής στρατηγικής υγείας ΠΜ και στην ανατροπή των περιοριστικών μεταναστευτικών πολιτικών.