Tο κοινωνικό περιεχόμενο της αντιπαροχής και οι οικονομικές του προεκτάσεις - Κάτσικας Ηλίας (The Greek Review of Social Research, 2004)
Αντικείμενο τον άρθρου είναι η μελέτη της σχέσης αντιπαροχής. Τα θέματα πον θίγονται είναι δύο. Το πρώτο περιστρέφεται γύρω από τους λόγους για τους οποίους εισάγεται η ρύθμιση της αντιπαροχής και στη συνέχεια αναδεικνύεται σε κυρίαρχη σχέση, ενώ δεν είχε ποτέ υποχρεωτικό χαρακτήρα. Η απάντηση πον δίνεται εδώ συνδέει τη λειτουργία της αντιπαροχής με την επενδυτική/ αποταμιευτική συμπεριφορά του πληθυσμού στη μεταπολεμική περίοδο. Το δεύτερο θέμα αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της αντιπαροχής στην τιμή της κατοικίας. Σχετικά εξετάζονται οι πιθανές διασυνδέσεις της αντιπαροχής με την παραγωγικότητα της εργασίας στον κλάδο της οικοδομής καθώς και η επίδρασή της στο ύψος της απόλυτης γαιοπροσόδου Το συμπέρασμα της ανάλυσης είναι ότι η αντιπαροχή επηρέασε θετικά μάλλον το κόστος κατασκευής, ενώ δε φαίνεται να παίζει ρόλο στη διαμόρφωση της απόλυτης γαιοπροσόδου.