Ραδιόφωνο 2000 P.C. (Post Christian ή Personal Computer?) - Πανούσης Γιάννης (The Greek Review of Social Research, 2001)
Η «κοινωνικοποίηση» του ραδιοφώνου προϋποθέτει απεμπλοκή από την εξουσία και μετατόπιση του προς την πολιτική παρέμβαση της κοινωνίας. Το ραδιόφωνο συμβάλλει στην πολιτική διαπαιδαγώγηση και στην κοινωνική ηθική και δεν πρέπει ν’ ασχολείται με προπαγάνδα ή ολιγοπώλια. Σε μια δημοκρατία όλες οι κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να μπορούν να εκφράζονται ισότιμα μέσω ραδιοφώνου, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τη διαφορετικότητα των απόψεων και ιδεών (πολιτιστικός πλουραλισμός). Από την άλλη πλευρά, τα MME δεν πρέπει να λειτουργούν «κάθετα», δηλαδή να στέλνουν μηνύματα από τα πάνω προς τα κάτω, αλλά ν’ ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές. Το ραδιόφωνο δίνει στον απομονωμένο ακροατή ένα αίσθημα επικοινωνίας και με τους άλλους απομονωμένους ακροατές, και με την έννοια αυτή μετουσιώνεται σε πραγματικό ανθρώπινο «δίκτυο».