Εκπαιδευτικές και επαγγελματικές προτιμήσεις των μαθητών του λυκείου στα αστικά κέντρα - Δημάκη Κατερίνα; Καμινιώτη Ολυμπία; Κωστάκη Αναστασία; Τσούρτη Ζωή; Ψαράκης Στέλιος (The Greek Review of Social Research, 2004)
Η διαμόρφωση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών επιλογών των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο βαθμό που μπορούμε να μιλάμε για επιλογές, επηρεάζει σημαντικά τη ζωή τους σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων είναι και η μελλοντική θέση τους στην αγορά εργασίας. Στο άρθρο αυτό επιχειρείται διερεύνηση της επίδρασης ατομικών και κοινωνικών παραγόντων στη διαμόρφωση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών προτιμήσεων των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Διερευνώνται επίσης οι αντιλήψεις των μαθητών σχετικά με την αγορά εργασίας και οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση αυτών των αντιλήψεων.