« Όταν έγινε Ελληνικό»: γύφτοι, μουσική και «αυθεντικότητα» στα ελληνο-αλβανικά σύνορα - Θεοδοσίου Ασπασία (The Greek Review of Social Research, 2016)
Ποια η σημασία της «αυθεντικότητας» στο νεωτερικό κόσμο τον επικρατειακού κράτους και της εθνοτικής εθνικότητας; Ποιες οι συνέπειες της στην παραγωγή της ετερότητας; Με φόντο την ιστορική στιγμή της εγχάραξης των ελληνο-αλβανικών συνόρων και της εδραίωσης του ελληνικού έθνους-κράτους στην περιοχή, το άρθρο διερευνά τα παραπάνω ερωτήματα εστιάζοντας στην περίπτωση των Γύφτων του Παρακαλάμου. Υποστηρίζει ότι αυτοί αποτελούν την ορατή και επιτελούμενη αναπαράσταση του αμφίσημου και οριακού «άλλου», που ταυτόχρονα συμπεριλαμβάνεται και αποπέμπεται από το εθνικό φαντασιακό. Εμπεδωμένη στις συνεργειες «αυθεντικότητας», «παράδοσης» και «ουσιοκρατίας», η «διπλή οριακότητά» τους συγκροτείται στη βάση της ιστορικής τους σχέσης με τον τόπο των συνόρων. Το άρθρο επιλογικά θίγει το ζήτημα των συνεπειών της κατασκευής «αυθεντικών άλλων» στα σύγχρονα συμφραζόμενα