Αστικά και αγροτικά κέντρα: Διερευνώντας με ποσοτικές μεθόδους τη νέα κοινωνική ατζέντα, υπό την επίδραση του επιπέδου εκπαίδευσης - Παστιάδης, Γεώργιος (The Greek Review of Social Research, 2014)
Το άρθρο αυτό διερευνά, με ποσοτικές μεθόδους, τα ζητήματα της νέας κοινωνικής ατζέντας, η οποία περιλαμβάνει τα φαινόμενα του πολιτικού κυνισμού και της δυσαρέσκειας, της πολιτικής αποξένωσης, της ανασφάλειας και του φόβου (ως προς την Ευρώπη και τους μετανάστες) που αναπτύσσονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, εξετάζοντας τις διαφορές ανάμεσα στα αστικά και αγροτικά κέντρα, υπό την επίδραση του επιπέδου εκπαίδευσης- συγκεκριμένα, εστιάζει σε ζητήματα όπως: η κοινωνική ανασφάλεια, η ικανοποίηση από την πολιτική ενημέρωση των MME, η ικανοποίηση από τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας, η εμπιστοσύνη προς συλλογικούς θεσμούς εκπροσώπησης όπως τα πολιτικά κόμματα και τα συνδικάτα, η αίσθηση της κατάργησης των οριογραμμών μεταξύ Αριστεράς και Δ εξιάς, η πολιτική ιδιώτευση-αποστασιο- ποίηση από τα κοινά και τη δημόσια σφαίρα και ο πολιτικός ατομικισμός, ο οικονομικός φιλελευθερισμός, το ζήτημα των δημόσιων Πανεπιστημίων, ο φόβος της απώλειας της εθνικής ταυτότητας και των αξιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, τέλος, η στάση απέναντι στους μετανάστες σε σχέση με τη νομιμοποίηση τους και την απόδοση ευθυνών για την εγκληματικότητα.