Προσεγγίσεις της εμπιστοσύνης στην κοινωνιολογία της υγείας - Σιέρρα, Έλενα (The Greek Review of Social Research, 2014)
Η εμπιστοσύνη αποτελεί μια μάλλον αφανή έννοια στην κοινωνιολογία της υγείας και της ασθένειας. Ωστόσο, η προσεκτική ανάλυση μπορεί να αποκαλύψει τις διαφορετικές προσεγγίσεις απέναντι στην εμπιστοσύνη στη φροντίδα υγείας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σχέση της ιατρικής με το κοινό. Η παρούσα εργασία επιχειρεί να προσδιορίσει αυτές τις διαφορετικές προσεγγίσεις στο έργο του Talcott Parsons και στις πρώιμες θεωρίες των επαγγελμάτων στις θεωρίες της επαγγελ- ματοποίησης και της ιατρικοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του έργου του Eliot Freidson- στα έργα του Michel Foucault και στη φουκωική παράδοση στην κοινωνιολογία της υγείας- και στις πρόσφατες μελέτες που εστιάζουν στο ενδεχόμενο της ύφεσης της δημόσιας εμπιστοσύνης προς την ιατρική. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης είναι εγγενώς δυναμικές και, καθώς διαμορφώνεται ένα νέο περιβάλλον παροχής φροντίδας υγείας, οι βάσεις της εμπιστοσύνης μεταβάλλονται και το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για την έννοια αυξάνεται.