Η θεολογία της ανάπτυξης (Ορισμένες σκέψεις για τις ιδεολογικές της βάσεις) - Ναξάκης, Χάρης (The Greek Review of Social Research, 1998)
Το άρθρο αυτό αναλύει ορισμένα από τα κυρίαρχα ιδεολογικά δόγματα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η θεοποίηση του ανθρώπου και, κατά συνέπεια, η πορεία προς την ανάπτυξη και την πρόοδο. Ειδικότερα, οι ιδεολογικές και κοινωνικές βάσεις του οικονομικού επεκτατισμού είναι: η ανθρωποποίηση του θείου, μέσω της ιουδαιοχριστιανικής παράδοσης, το καρτεσιανό (και όχι μόνο) σχέδιο για την κυριαρχία στη φύση, η αντίληψη για το τέλος της Ιστορίας, ο τεχνολογικός ντετερμινισμός, η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, που τείνει να μετατρέψει την Ιστορία από έργο των ανθρώπων σε Ιστορία της τεχνολογίας.