Στάσεις απέναντι στους ψυχικά ασθενείς στην Ελλάδα - Κουτρελάκος, Δημήτρης (The Greek Review of Social Research, 1984)
Το ερωτηματολόγιο, Απόψεις για την ψυχική ασθένεια, χρησιμοποιήθηκε για να ερευνηθούν οι στάσεις των ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, σπουδαστών κοινωνικής εργασίας και ατόμων από τον ευρύτερο πληθυσμό στην Ελλάδα. Τρεις από τις διαστάσεις στάσεων που παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα αναγνωρίστηκαν ως ταυτόσημες με παράγοντες που εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ, ενώ δύο διαστάσεις εμφανίζονται σαν απόλυτα χαρακτηριστικές των ελληνικών δειγμάτων. Οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας ήταν λιγότερο αρνητικοί απέναντι σε ψυχασθενείς απ’ όσο ο κοινός άνθρωπος· δεν διέφεραν όμως ως προς άλλες απόψεις. Συγκρίσεις μεταξύ εθνικών ομάδων βασισμένες σε αντίστοιχα δείγματα και κοινούς παράγοντες έδειξαν ότι οι στάσεις των ειδικών επηρεάζονται περισσότερο από τον πολιτισμό τους παρά από την επιστημονική τους εκπαίδευση. Στα ελληνικά δείγματα η βαθμολογία ήταν και στους δύο κοινούς παράγοντες υψηλότερη από ό,τι στα δείγματα των ΗΠΑ. Οι κοινοί παράγοντες κρίθηκε ότι εκφράζουν τις παραδοσιακές αξίες που χαρακτηρίζουν περισσότερο την ελληνική κοινωνία παρά τις ΗΠΑ. Με στόχο τη διερεύνηση της επιρροής των πολιτιστικών αλλαγών στις στάσεις των Ελλήνων και των Αμερικανών αναλύθηκαν και στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ δείγματα που εξετάστηκαν το 1969 και το 1979. Ο εκσυγχρονισμός και οι βελτιωμένες οικονομικές συν θήκες φάνηκε ότι άμβλυναν τις διαφορές μεταξύ των δύο χωρών. Το 1979 οι Έλληνες ήταν περισσότερο δεκτικοί στις επιστημονικές ερμηνείες της ψυχικής ασθένειας και λιγότερο απορριπτικοί απέναντι στους ψυχασθενείς.