Participatory types in Greece during the 2000s and the debt crisis. The significance of socio-demographic variables and media uses - Kountouri, Fani (The Greek Review of Social Research, 2015)
Το παρόν άρθρο στοχεύει στην ανάδειξη δύο σημαντικών μετασχηματισμών που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης δημοσιονομικού χρέους. Ο πρώτος σχετίζεται με την κατάρρευση σημαντικών μεταβλητών πολιτικής εμπιστοσύνης, πολιτικού ενδιαφέροντος και πολιτικής συμμετοχής. Ο δεύτερος σχετίζεται με την αναβίωση της πολιτικής δέσμευσης όπως υποδεικνύουν νέες μορφές πολιτικής συμμετοχής. Στόχος μας είναι η παραγωγή μιας τυπολογίας μορφών πολιτικής συμμετοχής και η διερεύνηση της μεταβαλλόμενης επιρροής των κοινωνικο-δημογραφικών μεταβλητών και των μιντιακών χρήσεων. Πιο ειδικά, θα διερωτηθούμε αν η κρίση χρέους συνέβαλε στην εμφάνιση ενός νέου πολιτικού υποκειμένου σε ένα περιβάλλον πολιτικής απαξίωσης, αν υπάρχουν συγκεκριμένες ιδιότητες (φύλο, ηλικία, εκπαιδευτικό επίπεδο) που συνδέονται με τις μορφές πολιτικής συμμετοχής και αν, ειδικά, η χρήση του διαδικτύου μπορεί να συμβάλει στην ενεργοποίηση ορισμένων από αυτές.