Ελληνικές παροικίες και κοινότητες στην Κριμαία (18ος-19ος αιώνας). Τυπολογία και εννοιολογικές αποσαφηνίσεις - Σελέκου, Ολυμπία (The Greek Review of Social Research, 2001)
Το άρθρο αυτό αναφέρεται στα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών (γηγενών και μετοίκων) πληθυσμιακών ομάδων στην Κριμαία κατά τον φθίνοντα 18ο και αρχόμενο 19ο αιώνα. Διαπραγματεύεται περιπτωσιολογικά τις προϋποθέσεις και τους όρους της παροικιακής συγκρότησης καθώς και τις αιτιάσεις συσπείρωσης σε οργανωσιακές-σωματειακές συσσωματώσεις, μέσω των οποίων από κοινού προωθούνται και κατοχυρώνονται οι εθνοθρησκευτικές και επαγγελματικές διακριτότητες, διατυπώνονται είτε οριοθετούνται οι ρόλοι και οι λειτουργίες τους στον τοπικό και τον ευρύτερο ανθρωπογενή και οικονομικό περίγυρο.