Το ζήτημα της επαγγελματικής επανένταξης των πρώην καταδίκων: Θεωρητικές επισημάνσεις, ερευνητικά πορίσματα και κοινωνικές δράσεις - Νικολόπουλος, Γεώργιος Π. (The Greek Review of Social Research, 2016)
Η επαγγελματική επανένταξη των πρώην καταδίκων συναρτάται με την κατάσταση στην αγορά εργασίας και τις κατευθύνσεις που ακολουθούν οι πολιτικές κοινωνικού ελέγχου. Στη σημερινή συγκυρία, που χαρακτηρίζεται από την αποδυνάμωση του προνοιακού βραχίονα της αντεγκληματικής πολιτικής, η μεταχείριση των παραβατών προσανατολίζεται κυρίως στη διαχείριση της επικινδυνότητας τους. Εντούτοις, η εμπειρική έρευνα δείχνει ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μπορεί να καλυφθεί το διαχειριστικό κενό που δημιούργησε η κρίση του ευρωπαϊκού προνοιακού μοντέλου.