“Αυτός είμαι εγώ”: Η χρήση της κούκλας στη διδασκαλία των μαθηματικών στο νηπιαγωγείο – Μια πολιτισμικά ανταποκρινόμενη προσέγγιση - Χρυσικού Βασιλική; Βίτσιου Μάγδα; Μητροπούλου Κατερίνα (Έρευνα στη Διδακτική των Μαθηματικών, 2025)
Στην παρούσα εργασία μελετάται η αξιοποίηση της κούκλας ως διαμεσολαβητικό εργαλείο στη διδασκαλία των μαθηματικών σε νήπια Ρομά ως προς τη συμμετοχή, την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη μαθηματικών εννοιών, σε ένα πλαίσιο πολιτισμικά ανταποκρινόμενης διδασκαλίας. Αρχικά, διερευνήθηκαν οι μαθησιακές ανάγκες και το προφίλ επτά Ρομά νηπίων, στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δραστηριοτήτων που βασίζονται στην αξιοποίηση πόρων γνώσης των παιδιών. Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν ότι η χρήση της κούκλας αύξησε το κίνητρο συμμετοχής των παιδιών στην επίλυση αυθεντικών προβλημάτων, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της μαθηματικής κατανόησης και σκέψης. Παράλληλα, αναγνωρίστηκε και ενισχύθηκε η πολιτισμική ταυτότητα των Ρομά νηπίων, αξιοποιώντας τη μητρική τους γλώσσα και τα βιώματά τους από την καθημερινή ζωή.