ΜΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ - Σαπλαμίδου Σταυρούλα; Σακονίδης Χαράλαμπος (Έρευνα στη Διδακτική των Μαθηματικών, 2025)
Η παρούσα εργασία συγκεντρώνει τις κατευθύνσεις του νέου Προγράμματος Σπουδών σχετικά με τα στοχαστικά μαθηματικά, για τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου. Αφού σκιαγραφηθεί το περιεχόμενο των στατιστικών εννοιών και διαδικασιών με τις οποίες προτείνεται να ασχοληθούν οι νεαροί μαθητές, παρατίθενται ενδεικτικά ερευνητικά πορίσματα της τελευταίας δεκαετίας αναφορικά με την εργασία των μαθητών πεδίο αυτό. Τέλος, συγκεντρώνονται διδακτικές πρακτικές και προτάσεις που έχουν αναδυθεί ως ωφέλιμες για τη διδασκαλία συναφών με το Πρόγραμμα Σπουδών στοχαστικών ζητημάτων, από έρευνες στο πεδίο της στατιστικής επαίδευσης.