ΣΧΗΜΑΤΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΟΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΠΕΣ - Ψυχάρης (Giorgos Psycharis), Γιώργος (Έρευνα στη Διδακτική των Μαθηματικών, 2018)
Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται ερευνητικά αποτελέσματα που αφορούν τη χρήση ειδικού υπολογιστικού εργαλείου δυναμικού χειρισμού γεωμετρικών μεγεθών στο πλαίσιο του πειραματισμού 13χρονων μαθητών για την αυξομείωση γεωμετρικών κατασκευών με βάση σχέσεις αναλογίας μεταξύ μεταβλητών μεγεθών. Οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες στο εργαστήριο υπολογιστών του σχολείου τους χρησιμοποιώντας ειδικά σχεδιασμένα υπολογιστικά εργαλεία συμβολικής και γραφικής αναπαράστασης WJV μεταβλητών μεγεθών, που παράλληλα μπορούσαν να τα χειριστούν ελέγχοντας με δυναμικό τρόπο την αριθμητική μεταβολή τους. Η ανάλυση εστιάζεται στα σχήματα που αναδύθηκαν κατά τη χρήση του εργαλείου δυναμικού χειρισμού αλλά και στις μεταξύ τους διασυνδέσεις. Στα ευρήματα καταγράφεται η αξιοποίηση του δυναμικού χειρισμού ως πλαισίου αναγνώρισης και έκφρασης συσχετίσεων μεταξύ των μεταβλητοί μεγεθών μιας γεωμετρικής κατασκευής με στόχο την αυξομείωση της στο πλαίσιο κατάλληλα σχεδιασμένων δραστηριοτήτων.