The Ecological Self: Integrating Environmental Psychology, Ecopsychology, and Ecotheology in the Anthropocene - Fountoulakis, Georgios; Alkhouri, Khader I. (Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για την Αειφορία, 2025)
Αυτό το άρθρο παρέχει μια εις βάθος διερεύνηση του σημείου επαφής μεταξύ της περιβαλλοντικής ψυχολογίας, της οικοψυχολογίας και της οικοθεολογίας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προκλήσεων. Εξετάζει πώς αυτά τα διεπιστημονικά πεδία μπορούν να συμβάλουν στην προώθηση βιώσιμων σχέσεων ανθρώπου- φύσης και περιβαλλοντικής διαχείρισης στο πλαίσιο της Ανθρωπόκαινου. Η έρευνα αναλύει ψυχολογικές, πνευματικές και ηθικές διαστάσεις των αλληλεπιδράσεων ανθρώπου- φύσης, τονίζοντας την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που ενσωματώνει επιστημονικές, ανθρωπιστικές και πνευματικές προοπτικές. Τα βασικά θέματα περιλαμβάνουν τις ψυχολογικές και υγειονομικές επιπτώσεις της έκθεσης στη φύση, τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές απόψεις για τη φύση, την περιβαλλοντική ηθική, την αντίληψη κινδύνου, την προσαρμογή στις περιβαλλοντικές αλλαγές και τις στρατηγικές για την προώθηση φιλοπεριβαλλοντικών συμπεριφορών. Συνθέτοντας ιδέες από πολλούς κλάδους, αυτό το άρθρο στοχεύει να παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την κατανόηση και την καλλιέργεια του οικολογικού εαυτού ενόψει των παγκόσμιων περιβαλλοντικών προκλήσεων.