THE PRESENCE OF THE ARAGONESE IN ROMANIA BASED ON 14TH-CENTURY ARAGONESE DOCUMENTS - DOUROU-ELIOPOULOU, MARIA (Eoa kai Esperia, 2007)
Η παρούσα ανακοίνωση αποτελεί τμήμα ευρύτερης μελέτης για τις δυτικέςεγκαταστάσεις στις λατινικές κυριαρχίες της Ρωμανίας την περίοδο τωνσταυροφοριών, βάσει ανέκδοτου, κυρίως από το Αραγωνικό Αρχείο τηςΒαρκελώνης, αλλά και δημοσιευμένου αρχειακού υλικού. Όπως προκύπτειοι Αραγώνιοι και οι Καταλανοί ανέπτυξαν φιλόδοξη εξωτερική πολιτική μεσυνθήκες και επιγαμίες στην ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να κατοχυρώσουντη θέση τους στην περιοχή ως πολιτική και οικονομική δύναμη. Ιδιαίτεραανέπτυξαν έντονη δραστηριότητα μετά την κατάκτηση του βουρ-γουνδικού δουκάτου των Αθηνών τον 14ο αιώνα, όπου αξιοσημείωτες ήτανοι επεμβάσεις των Αραγωνίων βασιλέων σε ό,τι αφορούσε τους υπηκόουςτους στο δουκάτο, όπως προστασία, διοίκηση ή πολιτική προς τις άλλεςδυνάμεις (Ανδεγαυούς, Βενετούς, Γενουάτες). Επίσης, πληροφορίες παρέχονταιγια Καταλανούς εγκατεστημένους σε άλλες περιοχές, κυρίως βενετικές,ως έμποροι ή επαγγελματίες και για τη συμμετοχή τους στην κοινωνικοοικονομικήζωή των τοπικών κοινωνιών.