LA PRINCIPISSA CATERINA PALEOLOGINA À PROPOS DES ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΙ DE MORÉE (FIN XlVe - DÉBUT XVe SIÈCLE) - TZAVARA, ANGELIKI; GANCHOU, THIERRY (Eoa kai Esperia, 2000)
Ένα ανέκδοτο έγγραφο προερχόμενο από τα κρατικά αρχεία της Βενετίας μαςκάνει γνωστή, στα 1412 την ύπαρξη μιας principissa et domina domina CaterinaPaleologina relieta bone memone Serenis simi domini domini Th. despotis Amoree.Αυτή η ανακάλυψη οδηγεί τους συγγραφείς να επαναθεωρήσουν υποθέσεις παλαιότερωνερευνών σχετικά με τις βιογραφίες των δυο προηγουμένων βασιλισσών τουΜορέως, Isabelle-Μαρία Lusignan και Bartolomea Acciaiudi, και στη συνέχεια νακαταλήξουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η μυστηριώδης πριγκήπισσα Κατερίνα δενμπορεί να είναι άλλη από μια δεύτερη σύζυγος του δεσπότη του Μορέως ΘεόδωρουΑ’ του Παλαιολόγου, άγνωστη ως σήμερα από τις ήδη υπάρχουσες πηγές.