THE CATALAN DUCHY OF ATHENS AND THE OTHER LATIN POWERS IN GREECE ESPECIALLY THE PRINCIPALITY OF ACHAEA (1311-1388 - DOUROU-ELIOPOULOU, MARIA (Eoa kai Esperia, 2000)
Το άρθρο αναφέρεται στις σχέσεις των Καταλανών του Δουκάτου των Αθηνώνμε τους Φράγκους της Πελοποννήσου κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα. ΟιBrienne, κάτοχοι του Άργους και Ναυπλίου και νόμιμοι διεκδικητές του δουκάτουτων Αθηνών μετά την απώλεια του το 1311, επιχειρούσαν από το 1330 — με τη βοήθειατου Πάπα— να εκδιώξουν τους Καταλανούς. Οι Ανδεγαυοί επίσης αναγνώριζαντην καταλανική απειλή και προσπαθούσαν να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμειςτους, αλλά η κυριαρχία τους στην Πελοπόννησο συνεχώς μειωνόταν. Οι Καταλα-νοί, λόγω της συμμαχίας τους με τους Βενετούς από το 1319, του εντεινόμενουτουρκικού κινδύνου και της βαθμιαίας εξασθένησης των λατινικών ηγεμονιών στηΡωμανία, κατόρθωσαν να διατηρηθούν στο δουκάτο ως το 1388.