CITÉS-PORT DE L'ADRIATIQUE: COEXISTENCE OU VIE EN COMMUN DE LEURS HABITANTS? PROPOSITION DE RECHERCHE - ΚΑΤΣΙΑΡΔΗ-HERING, ΟΛΓΑ (Eoa kai Esperia, 2000)
Στη σύντομη αυτή μελέτη διατυπώνονται σκέψεις που αφορούν στη συνύπαρξηή συμβίωση των κατοίκων της Αδριατικής, κυρίως στους νευραλγικούς σταθμούςπόλεις-λιμάνια, ως πόλους έλξης των κατοίκων της Βαλκανικής Χερσονήσου απότη μία και, από την άλλη, ως κέντρα διεξαγωγής του εμπορίου ή τουριστικά θέρετρα,προκειμένου για τον 20ό αίωνα. Με αφετηρία συγκεκριμένα παραδείγματα,στα οποία αποκρυσταλλώνεται η συμβίωση Ιταλών, Σέρβων, Εβραίων, Ελλήνωνστις πόλεις-λιμάνια της Τεργέστης, Βενετίας, Αγκώνας, Senigallia, Ραγούζας(Dubrovnik) διατυπώνονται οι 5 άξονες γύρω από τους οποίους, κατά τη γνώμη μου,πρέπει να κινηθεί η μελλοντική έρευνα προκειμένου να δοθούν οι πρώτες απαντήσειςστο σύνθετο πρόβλημα.Οι άξονες αυτοί, που αναπτύσσονται εδώ διαγραμματικά, είναι: α) εκκλησια-στική-θρησκευτική συμβίωση ή συνύπαρξη σε κοινοτικό επίπεδο- β) οι ποικίλεςοικονομικού περιεχομένου συνεργασίες· γ) η πολεοδομική και αρχιτεκτονική εξέλιξητων πόλεων με τη συμμετοχή και των ξένων δ) οι οικογενειακές σχέσεις· ε) πολιτισμικέςσχέσεις και παραγωγή.