Ο Διαφωτιστής Rousseau και ο Primo De Rivera: η volonté générale στην υπηρεσία του φασισμού; - Ζαχαράκης Μύρων (Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, 2021)
Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε τις απόψεις του Γάλλου διανοητή και εκπροσώπου του Διαφωτισμού, Jean-Jacques Rousseau, για την έννοια της γενικής βούλησης σε αντιπαραβολή με τις θέσεις του Ισπανού θεωρητικού της φασιστικής ιδεολογίας, Primo De Rivera, επισημαίνοντας την πρόσληψη του Rousseau από τον τελευταίο, καθώς και τον τρόπο που ορίζουν αμφότεροι την εν λόγω έννοια. Πιο συγκεκριμένα, θα υποστηριχθεί ότι η ρουσωική άποψη περί λαού και γενικής βούλησης εμπεριέχει τάσεις από τις οποίες θα μπορούσε να δικαιολογηθεί θεωρητικά ο φασισμός. Η θέση αυτή θα προβληθεί μέσα από τη συγκριτική εξέταση της ρουσωικής πραγματείας Κοινωνικό συμβόλαιο με τους Λόγους μάχης του De Rivera, ώστε να γίνει αντιληπτή η εννοιολογική μετάβαση από τη volonté générale στην έννοια «λαός», όπως την αντιλαμβάνεται ο φασισμός.