Η πολιτική σκέψη των σοφιστών στο έργο του Rousseau - Μπαρμπαρούσης Γεώργιος Σπ. (Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, 2021)
Οι πολιτικές απόψεις του Γάλλου διαφωτιστή Rousseau επηρεάστηκαν σημαντικά από την πολιτική σκέψη των σοφιστών. Είναι γνωστό πως ο Πλάτων δεν ήταν αμερόληπτος με τους σοφιστές και αυτό μας εμποδίζει να εκτιμήσουμε τη σημασία του έργου τους στην έρευνα και την ερμηνεία των κοινωνιών και πολιτικών θεσμών της εποχής τους. Ωστόσο ο J. J. Rousseau, στο έργο του Κοινωνικό Συμβόλαιο, συμφωνεί με την άποψη του σοφιστή Λυκόφρονος πως υπάρχει μια νομική σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και το κράτος και πως ο νόμος είναι μια σύμβαση η οποία εγγυάται των δικαιωμάτων των συμβαλλομένων. Αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο προβάλλει ως αναγκαίο για την προστασία όλων των μελών της κοινωνίας και το θέτει η ίδια η κοινότητα και όχι κάποια μεταφυσική αρχή ή πηγή.