Νοσηλευτική Ηθική Ευθύνη: Μέθοδοι λήψης ηθικών αποφάσεων - Τίφας Αντρέας (Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, 2021)
Η ηθική ευθύνη των νοσηλευτών είναι σημαντική κατά την εφαρμογή της νοσηλευτικής πρακτικής, όχι μόνο γνωσιοθεωρητικά, αλλά και πρακτικά. Ο νοσηλευτικός λειτουργός πρέπει να γνωρίζει τι είναι νοσηλευτική ηθική ευθύνη και πότε αυτή πρέπει να λαμβάνεται. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάδειξη των νοσηλευτικών ηθικών ευθυνών κατά την νοσηλευτική κλινική πρακτική. Μέσα από αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστούν τα πρότυπα ηθικής συμπεριφοράς με ιδιαίτερη μνεία στις μεθόδους λήψης ηθικών αποφάσεων. Η γνώση και η επίγνωση της νοσηλευτικής ηθικής ευθύνης είναι πολύ σημαντική. Τα ηθικά διλήμματα και οι ηθικές συγκρούσεις αναφύονται καθημερινώς. Οι νοσηλευτές χρειάζεται να είναι γνώστες των προτύπων ηθικής συμπεριφοράς και των μεθόδων λήψης ηθικών αποφάσεων, ούτως ώστε να υπάρχει μια ορθολογική λήψη των νοσηλευτικών ηθικών ευθυνών. Τι είναι νοσηλευτική ηθική; Πότε αναλαμβάνεται μια ευθύνη; Πότε ένα ζήτημα μετατρέπεται σε δίλημμα;