Η σύνδεση της Πανδώρας με την πρώιμη αρχαϊκή εποχή στο Ἔργα καὶ Ἡμέραι - Αναστασιάδου Χριστίνα (Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, 2022)
Βασικός πυρήνας της παρούσας εργασίας αποτελεί η ερμηνεία και η συμβολή της Πανδώρας για το σιδηρό γένος στο Ἔργα καὶ Ἡμέραι του Ησιόδου. Αρχικά, υπογραμμίζεται η συμβολή του Μύθου στην ανάπτυξη του φιλοσοφικού στοχασμού, καθώς και η συνεισφορά του Ησιόδου στη γέννηση της φιλοσοφίας. Έπειτα, επιχειρείται η συσχέτιση της μορφής της Πανδώρας με τα διανοητικά στοιχεία της πρώιμης αρχαϊκής περιόδου. Ακολούθως, πραγματώνεται μια ερμηνευτική σύνδεση ανάμεσα στον Προμηθέα και την Πανδώρα προτάσσοντας την έννοια του μόχθου για το σιδηρό γένος και, τέλος, διαπιστώνεται η αξία της Πανδώρας ως μια καίρια παρουσία για τη διαμόρφωση του σιδηρού και κατ’ επέκταση του ανθρώπινου γένους.