Το χρέος του φιλοσόφου - Βλάχος Αντώνιος (Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, 2022)
Σε όσους ασχολούνται με την επιστήμη της Φιλοσοφίας, καθώς ως τέτοια λογίζεται και μάλιστα, περαιτέρω, ως επιστήμη των επιστημών, γεννάται το εύλογο ερώτημα σχετικά με το ποιος πρέπει να καλείται φιλόσοφος και, τελικά, ποιο χρέος οφείλει να επιτελέσει ως προς το «ποίμνιόν» του. Πρόκειται, με άλλους λόγους, για μία ενδοσκόπηση, για μια αυτοαναφορά, ώστε να αυτοαποκαλείται ως τέτοιος και να εξυπηρετεί στο έπακρο τον σκοπό του. Με αφετηρία την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, επιτελείται μια πρώτη προσπάθεια ορισμού και νοηματοδότησης του υπό εξέτασιν ζητήματος, δίνοντας εκ παραλλήλου το στίγμα της διαχρονικότητας, σύμφωνα με τη σύγχρονη τάξη πραγμάτων.