Η πολιτική ιδεολογία του φασισμού και η Νεωτερικότητα - Ζαχαράκης Μύρων (Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, 2022)
Στο παρόν άρθρο θα εξεταστεί η σχέση της πολιτικής ιδεολογίας που είναι γνωστή ως «φασισμός» με τις αξίες της Νεωτερικότητας, με σκοπό να αναιρεθεί η ευρέως διαδεδομένη παρερμηνεία ότι ο φασισμός αποτελεί ένα ιδιαίτερο είδος «πολιτικού λουδισμού», δηλαδή μια ακραία αντίδραση απέναντι στη Νεωτερικότητα, καθώς και μια αταβιστική παλινδρόμηση στον μυθικό τρόπο σκέψης, κυρίως εξαιτίας της επιρροής του από τον ρομαντισμό του 19ου αιώνα. Αφού αναιρεθεί αυτή η άποψη, θα προβληθεί η δισυπόστατη φύση του φασισμού, ως μια σύζευξη τεχνοκρατίας και αντιμοντερνισμού, και επιπλέον η γενικότερη σχέση του με το κίνημα του ρομαντισμού.