Το δικαίωμα στην άγνοια των δεδομένων υγείας ως ειδικότερη έκφραση της αυτονομίας - Κατάρτη Μαίρη (Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, 2022)
Η κατηγοριοποίηση των δεδομένων υγείας ως ευαίσθητων δεδομένων αποβλέπει στην προστασία της ηθικής και κοινωνικής ζωής, ήτοι τον κίνδυνο διακρίσεων εις βάρος τους. Η κατάσταση της υγείας μας και οι πληροφορίες που την αφορούν αποτελούν προσωπικό μας κτήμα, το οποίο μπορούμε να διαθέτουμε όπως εμείς επιθυμούμε. Η συγκεκριμένη μελέτη θα εστιάσει σε ορισμένα ηθικά ζητήματα που ανακύπτουν από το δικαίωμα της άγνοιας των ιατρικών πληροφοριών και θα εξετάσει εάν μπορεί να βασιστεί στο αίτημα της αυτονομίας.