Λουκρήτιος, Για τη φύση των πραγμάτων – Ο επικουρισμός στη Ρώμη του 1ου αιώνα π.Χ. - Κεφαλίδου Άννα (Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, 2022)
Η ρωμαϊκή σκέψη του 1ου αιώνα π.Χ. επηρεάζεται από τέσσερα διαφορετικά φιλοσοφικά ρεύματα: τους Πλατωνιστές, τους Αριστοτελιστές, τους Στωϊκούς και τους Επικούρειους. Οι παλαιότεροι (Ακαδημία και Περίπατος) καταφέρνουν να «προσηλυτίσουν» μία μερίδα του κόσμου, αλλά η μεγάλη «μάχη» δίνεται ανάμεσα στη Στοά και στον Κήπο. Αυτή την εποχή, ο Λουκρήτιος γράφει το De Rerum Natura – Για τη φύση των πραγμάτων, στο οποίο, αν και απόλυτα προσκολλημένος στη διδασκαλεία του Επίκουρου, ενσωματώνει στοιχεία από την παράδοση και δημιουργεί κάτι τελείως διαφορετικό και, τελικά, εντελώς ρωμαϊκό. Γράφοντας μία, στην ουσία της φυσική, φιλοσοφία, ο Λουκρήτιος απαντά σε όλα τα μεταφυσικά ερωτήματα της εποχής του. Η επίδραση που άσκησε το έργο του Λουκρήτιου μπορεί να θεωρηθεί σημαντική, καθώς μετέφερε τον λόγο του Επίκουρου στη λατινική γλώσσα, κάνοντας τον επικουρισμό γνωστό στον μετέπειτα ευρωπαϊκό κόσμο.