Φαντασία, Ουτοπία και ο «Τελευταίος άνθρωπος» - Χαμηλοθώρης Δημήτρης (Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, 2022)
Το κείμενο αυτό αποτελεί μια σύντομη παρουσίαση της θεωρίας του Χέρμπερτ Μαρκούζε, σχετικά με το επαναστατικό υπόστρωμα που εντοπίζει στην πολιτιστική και πολιτική δράση της «μαύρης κοινότητας». Μέσω της επιστράτευσης της μαρξιστικής και της φροϋδικής θεωρίας, ο Μαρκούζε βάλλει κατά ορισμένων αρχών, οι οποίες συνδράμουν στη νομιμοποίηση της συστημικής βίας, της διατήρησης κοινωνικό-οικονομικών ανισοτήτων, αλλά και τη χειραγώγηση του υποκειμένου εντός της φιλελεύθερης κοινωνίας. Κλίνοντας προς τον σουρεαλιστικό άναρχο-μαρξισμό, ο Μαρκούζε αναπτύσσει την ιδέα μιας αισθητικής και πολιτιστικής επανάστασης, οραματιζόμενος τη δημιουργία μιας νέας γλωσσικής, ηθικής και πολιτικής βάσης που θα καταστήσει το υποκείμενο χειραφετημένο και ολοκληρωμένο.