Ο Κώστας Παπαϊωάννου μεταξύ μαρξισμού και ελευθερίας - Μελετόπουλος Μελέτης (Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, 2023)
Ὁ Παπαϊωάννου τρέφει ἔντονη ἀπέχθεια πρός κάθε μορφή ἀνελευθερίας· θά μπορούσαμε νά ποῦμε πώς ἡ ἐλευθερία τοῦ ἀνθρώπου εἶναι τό κεντρικό ζήτημα τῆς πολιτικῆς του σκέψης. Ὁ σταλινισμός εἶναι γι᾿ αὐτόν παρεμφερής μέ τόν ναζισμό. Ὁ Παπαϊωάννου ἀντιμετώπισε τόν μαρξισμό μέ διαφορετικές στρατηγικές: ἄλλοτε ἀποδόμησε τά κεντρικά του ἐπιχειρήματα, ἄλλοτε ἔστρεψε τόν μαρξισμό ἐναντίον τῶν ἴδιων τῶν μαρξιστῶν, ἄλλοτε ἑρμήνευσε τόν Marx μέ τρόπο πού νά δείχνει ὅτι αὐτός ἐννοοῦσε ἄλλα ἀπ᾿ αὐτά πού συνήθως πιστεύεται, ἄλλοτε ἐνεφάνισε τόν Marx ὡς ὄχι καί τόσο μαρξιστή, ἐπαναλαμβάνονται μάλιστα διαρκῶς τή ρήση τοῦ Marx ὅτι «ἐγώ δέν εἶμαι μαρξιστής». Ὡς βαθύς γνώστης τοῦ μαρξισμοῦ, χρησιμοποιοῦσε τή συνολική ἐποπτεία τοῦ μαρξικοῦ ἔργου πού διέθετε εἴτε γιά νά τό ἀντικρούσει εἴτε γιά νά τοῦ δώσει μία δική του, συχνά ἀντιμαρξιστική (μέ τήν συμβατική ἔννοια) ἑρμηνεία.