Από την επαναστατημένη μάζα στη μαζική δημοκρατία - Παρούσης Μιχαήλ (Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, 2023)
Tο έργο του Παπαϊωάννου συμβάλλει αποφασιστικά στη συγκρότηση του γνωστικού αντικειμένου της Σύγχρονης Ελληνικής Φιλοσοφίας. Ο ίδιος εντάσσεται στη μεταπολεμική γενιά των σύγχρονων φιλοσόφων μας, εκείνη που κατ’ αρχάς γοητεύτηκε από τον Μαρξισμό ως υλιστική φιλοσοφία, αλλά κατέληξε στην κριτική όχι μόνο του γραφειοκρατικού ολοκληρωτικού σοβιετικού μοντέλου, μα και στην απόρριψη των βασικών θέσεων του ίδιου του Μαρξ. Τόσο ο Καστοριάδης, όσο και ο Παπαϊωάννου, ανανοηματοδοτούν την ιστορική αποτύπωση της κλασικής αρχαιότητας. Ο πρώτος στηρίζει σε αυτήν την αναζήτηση της αυτονομίας, ο δεύτερος τη συγκρότηση της έννοιας της "μάζας", καθώς συνδέει τη θεατροκρατία, ως το ενοποιητικό στοιχείο του Δήμου, με τους θεσμούς της άμεσης δημοκρατίας, για να στηρίξει μια θετική έννοια της μαζικής δημοκρατίας. Αυτή η έννοια αντιπαραβάλλεται με τις αντιλήψεις περί μαζικής κοινωνίας του 19ου και του 20ού αιώνα, από τον Λε Μπόν μέχρι τον Ρωλς και τους κοινοτιστές.