Περιβαλλοντικοί πρόσφυγες: Η υπόθεση του Ioane Teitiota κατά Νέας Ζηλανδίας - Λαδάς Ιωάννης (Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, 2024)
Ο Ioane Teitiota, με καταγωγή από τη Δημοκρατία του Κιριμπάτι, ζήτησε άσυλο στη Νέα Ζηλανδία, υποστηρίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Ταράουα, εξαιτίας της σημειούμενης περιβαλλοντικής διατάραξης, η οποία έθετε σε κίνδυνο τη ζωή τους. Το γεγονός αυτό και οι πραγματοποιηθείσες ενέργειες για την αναγνώρισή του ως περιβαλλοντικού πρόσφυγα είχαν ως αποτέλεσμα να δοκιμαστούν τα όρια του διεθνούς δικαίου και να αποκαλυφθούν τα κενά, αναφορικά με την προστασία των ανθρώπων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αν και η υπόθεση δεν έληξε θετικά για τον Teitiota, χαρακτηρίστηκε ορόσημο, καθώς αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και συνεισφέρει στη νομολογία για τα δικαιώματα των περιβαλλοντικών προσφύγων. Υπό το πνεύμα αυτό, στο ανά χείρας άρθρο αφενός εξετάζεται η περίπτωση του Ioane Teitiota και αφετέρου επιχειρείται η ηθική της αξιολόγηση.