Το παίγνιο της αληθείας και του ψεύδους στην αριστοτελική πραγματεία Περί Ψυχής και η ερμηνεία του Σιμπλικίου - Ντότσικα, Αλεξάνδρα Π. (Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, 2020)
Στο παρόν άρθρο διερευνάται το -πολυσχιδές φιλοσοφικά- παίγνιο της αληθείας και του ψεύδους, όπως αυτό παρουσιάζεται στην πραγματεία Περί Ψυχῆς του Αριστοτέλους. Στο πρώτο μέρος του άρθρου γίνεται αναφορά στο περιεχόμενο και στη δομή του έργου και, εν συνεχεία, στη σχέση του φιλοσοφικού ζητουμένου με τις αισθήσεις, τη φαντασία και τον νου. Στο δεύτερο μέρος περιγράφεται συντόμως το υπόμνημα του Σιμπλικίου και αναλύεται διεξοδικότερα η ερμηνεία του υπομνηματιστή για το εν λόγω φιλοσοφικό ερώτημα. Ακολουθεί ο επίλογος, στον οποίο παρατίθενται τα συμπεράσματα. Το πιο σημαντικό που προκύπτει από την παρούσα μελέτη είναι ότι το αληθές ταυτίζεται στον Σιμπλίκιο με τον ὕπερθεν νοῦ, θεωρία οπωσδήποτε πλατωνικής προελεύσεως, ενώ η αλήθεια, κατά τον Αριστοτέλη, σχηματοποιείται εντός της ανθρώπινης νοήσεως και με τη συνδρομή των αισθήσεων, της φαντασίας και του νου.