Τα Κοινωνικά Συμβόλαια των John Locke και John Rawls: από τη φυσική κατάσταση στην πρωταρχική θέση - Βαγενά, Δήμητρα Θ. (Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, 2022)
Ο John Locke και ο John Rawls αποτελούν δύο από τους σπουδαιότερους θεωρητικούς κοινωνικών συμβολαίων. Η παρούσα εισήγηση στοχεύει σε μία συγκριτική παρουσίαση των δύο αυτών θεωριών. Αρχικά αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο ο Locke χρησιμοποιεί την έννοια της ιδιοκτησίας για να δικαιολογήσει τη μετάβαση από τη φυσική κατάσταση στις πολιτικές κοινότητες. Έπειτα, περιγράφεται πώς ο Rawls δομεί το κοινωνικό του συμβόλαιο, χρησιμοποιώντας το πέπλο της άγνοιας για να φτιάξει μια δίκαιη κοινωνία. Η σύγκριση των δύο θεωριών βασίζεται στη διαφορά μεταξύ της φυσικής κατάστασης του Locke και της πρωταρχικής θέσης του Rawls και στην έμφαση στις έννοιες αφενός της ιδιοκτησίας και αφετέρου της δικαιοσύνης, προκειμένου να καταδειχθεί πώς το πέπλο της άγνοιας του Rawls οδηγεί τον πολιτικό φιλελευθερισμό σε μια νέα προοπτική.