Η μυστικιστική πορεία προς την «τοῦ θείου σκότους ἀκτῖνα» κατά τον ψευδο-Διονύσιο Αρεοπαγίτη - Γιατρούτσικος-Πράττος, Ευάγγελος (Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, 2022)
Στο παρόν άρθρο γίνεται μια προσπάθεια σκιαγράφησης της θεολογικής σκέψης του Διονυσίου Αρεοπαγίτου, με έμφαση στο έργο του «Περί Μυστικής Θεολογίας», στο οποίο προβάλλεται εντονότερα το ζήτημα της αδυναμίας γνώσης του Θεού. Αρχικά, γίνεται αναφορά στη συμβολή του Διονυσίου στη χριστιανική σκέψη και τον μυστικισμό. Στη συνέχεια, γίνεται σταδιακή εμβάθυνση στο έργο του «Περί Μυστικής Θεολογίας». Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάζεται ο λόγος που δε δύναται να γνωριστεί ο Θεός, ενώ, παράλληλα, αναδεικνύεται ο αρχετυπικός χαρακτήρας της ανάβασης του Μωυσή στο όρος Σινά. Στο τελευταίο μέρος, αναλύεται η σημαντικότητα του αποφατισμού στον μυστικισμό του ψευδο-Διονυσίου και το πώς η αποφατική οδός οδηγεί στην περιχάραξη των ορίων της γνώσης, αλλά και σε μια οντολογία του προσώπου.