Αλήθειες και ψέματα σχετικά με τη φιλοσοφική στάση του Νίτσε - Δρίτσας, Γιώργος (Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, 2022)
Ο Friedrich Nietzsche είναι μια από τις πιο παρεξηγημένες μορφές του 19ου αιώνα. Χαρακτηρίστηκε με πολλούς τρόπους, αρνητικά και θετικά, από όλες τις πολιτικές παρατάξεις και ιδεολογικές γραμμές. Όμως κανείς δεν προσπάθησε να απαντήσει εμπεριστατωμένα πάνω στην πραγματική ή μη υφή των κατηγοριών, όπως και στη λογική συνάφειά τους με το έργο του. Στο άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τη σχέση του: α) με τις ιδέες της κοινωνικής χειραφέτησης, β) με τον αναρχισμό, τον ατομικισμό και τον μηδενισμό και τέλος γ) τη σχέση του με τον φασισμό, τον φυλετισμό και τον αντισημιτισμό.