Ο Κώστας Παπαϊωάννου για τη σχέση της ελληνικής φιλοσοφίας με την ευρωπαϊκή Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό - Καραμπελιάς, Γιώργος (Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, 2023)
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξανακερδίσει την ιστορία του, αν δεν αποκαταστήσει τη σχέση φύσης και ιστορίας. Μια σχέση που δεν μπορεί πλέον να διαμεσολαβηθεί από τη μυθική αντίληψη για το σύμπαν και τον κόσμο, μια σχέση που δεν μπορεί να στηριχθεί σε έναν Θεό, δημιουργό της φύσης και του κόσμου. Για τον Παπαϊωάννου δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την common decency του Όργουελ, δηλαδή μια προσπάθεια συγκερασμού αρχαιοελληνικής ισορροπίας και αναγεννησιακής κινητοποίησης, απορρίπτοντας παράλληλα τη διαμόρφωση κάποιου προτάγματος μεσσιανικού χαρακτήρα. Όσο για τον διαφωτισμό, έφτασε τόσο μακριά, ώστε ο θεμελιώδης άξονας ενός προτάγματος δεν μπορεί παρά να στηρίζεται σε μια σύνθεση ρομαντισμού και διαφωτισμού, εάν είναι δυνατό κάτι τέτοιο. Μια ριζική αναθεμελίωση του κόσμου, ένα νέο ιστορικό συμβόλαιο με τη φύση —και τον άνθρωπο καθόσον φύση—, μια «επιστροφή» στην αρχαιοελληνική ισορροπία κόσμου και ιστορίας.