Πώς προσεγγίζει ένας ριζοσπάστης στοχαστής την καθόλου ιστορία της τέχνης; - Στεφανίδης, Μάνος (Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, 2023)
Λίγοι στοχαστές της εποχής μας κατάφεραν με διανοητική επάρκεια, προμηθεϊκή οξυδέρκεια αλλά και στυλ, όπως ο Κώστας Παπαϊωάννου, να μιλήσουν για την ιστορία με θέαση από κάτω αλλά και από πάνω, την υψηλή ιστορία αλλά και εκείνη των καθημερινών ανθρώπων, την ιδεαλιστική και την "ανθρωπιστική". Επίσης, για τη μάζα που γίνεται το κατεξοχήν πεδίο στο οποίο η ιστορική ειμαρμένη θα καταθέσει τη δυναμική της και τέλος την πολιτική που διαμορφώνει και τις μάζες και την ιστορία, πλάθοντας συνακόλουθα εκείνη την τέχνη που αναλογεί ή αξίζει και στις δύο. Ο Κώστας Παπαϊωάννου, ο οποίος δύσκολα συνομαδώνεται με τους κορυφαίους σύγχρονούς του στοχαστές, Έλληνες και ξένους, παραμένει ο φιλόσοφος της διαφοράς, της υπέρβασης αλλά και της επικής σύνθεσης των αντίθετων, δηλαδή του ύψιστου επιτεύγματος της διαλεκτικής διαδικασίας. Ο Παπαϊωάννου προσεγγίζει το καλλιτεχνικό συμβάν σε σχέση με το πολιτικό κοινωνικό γίγνεσθαι και την ιστορική προοπτική. Στο πλαίσιο αυτό, η ενδελεχής γνώση του κλασικού και ο ειλικρινής έρωτας των επιτευγμάτων του μπορούν να προσδώσουν στον σημερινό, κλυδωνιζόμενο κόσμο μία τρόπιδα και μίαν ελπίδα.