Ανάλυση και κριτικές παρατηρήσεις επί του αναρχοπρωτογονισμού του John Zerzan - Ζαχαράκης, Μύρων (Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, 2026)
Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με τις ιδέες του κινήματος του αναρχοπρωτογονισμού (anarcho-primitivism, αποκαλείται επίσης «πράσινος» αναρχισμός ή και οικοαναρχισμός), όπως αυτές έχουν διατυπωθεί από τον σύγχρονο Αμερικανό θεωρητικό του, John Zerzan. Ο Zerzan βλέπει ευνοϊκά τις τροφοσυλλεκτικές κοινωνίες, μέσα από τη διάλυση των οποίων θεωρεί ότι αναδύθηκε η γεωργία, η γλώσσα και ο ανθρώπινος πολιτισμός εν γένει. Ο αναρχικός διανοητής καλεί σε υπέρβασή του, με στόχο την επιστροφή στο «αγνό» προπολιτισμικό μας παρελθόν. Αφού παρουσιάσουμε τις θέσεις και τα κύρια επιχειρήματά του, θα τους ασκήσουμε κριτική από φιλοσοφική και επιστημονική σκοπιά. Ειδικότερα, θα ισχυρισθούμε πως οι θέσεις του δεν υποστηρίζονται από τα επιστημονικά πορίσματα της σύγχρονης Κοινωνικής Ανθρωπολογίας για τις τροφοσυλλεκτικές κοινωνίες, ότι η καταφυγή του στην επιστήμη αντιφάσκει με τη βασική του ιδέα για την επιστήμη σαν εργαλείο ελέγχου και, τέλος, πως η αναζήτηση ηθικών αξιών στη φύση είναι μία μορφή της φυσιοκρατικής πλάνης (naturalistic fallacy).