Μία ερμηνευτική παραπλάνηση στον όρο «moral reasoning» - Πρώιος, Μιλτιάδης (Ηθική. Περιοδικό φιλοσοφίας, 2026)
Το παρόν άρθρο μελετά την έννοια του ηθικού διαλογισμού. Η προσέγγιση της έννοιας, σε αυτήν τη μελέτη, ήταν αποτέλεσμα του ρόλου που παίζει στη λειτουργία της ηθικής. Συγκεκριμένα, οι διεργασίες που πραγματοποιούνται στο υπόβαθρο του ηθικού διαλογισμού συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση μίας ηθικής κρίσης, σχετικά με το τι είναι σωστό και τι λάθος, παρατηρώντας τις μεταβάσεις από στάδιο σε στάδιο ως προς τον τρόπο σκέψης. Σε ό,τι αφορά τη μετάφραση «όρων», από μία ξένη γλώσσα στην ελληνική, είναι κάτι συνηθισμένο σε πολλά πεδία. Η διαδικασία της μετάφρασης πρέπει να πραγματοποιείται στο πλαίσιο κάποιων σχετικών κανόνων, σε αντίθετη περίπτωση η μη τήρηση των σχετικών κανόνων οδηγεί σε λανθασμένη απόδοση των εννοιών των αντίστοιχων όρων. Σκοπός αυτής της μελέτης είναι να κάνει φανερή τη σωστή ερμηνεία του όρου «moral reasoning» από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα, τηρώντας τους κανόνες στη διαδικασία της μετάφρασης. Από τη συζήτηση του θέματος στο παρόν άρθρο προκύπτει το συμπέρασμα ότι η καταλληλότερη ερμηνεία του αγγλικού όρου «moral reasoning» στην ελληνική γλώσσα είναι αυτή του ηθικού διαλογισμού.