AN ENGINEERING GEOLOGICAL ASSESSMENT USING TERRESTRIAL LASER SCANNING FOR THE STABILIZATION OF A VOLCANIC SLOPE IN SANTORINI ISLAND - Marinos, V.; Papathanassiou, G.; Kaklis, T.; Prountzopoulos, G.; Asteriou, P.; Pantazis, G.; Lambrou, E.; Grendas, N.; Pavlides, S. (Bulletin of the Geological Society of Greece, 2016)
Η παρούσα έρευνα εστιάζεται στην χρήση επίγειου σαρωτή LiDar στην τεχνικογεωλογική ερμηνεία του φαινομένου των καταπτώσεων και στην αξιολόγηση του βαθμού επικινδυνότητας εκδήλωσης νέων καταπτώσεων σε ηφαιστειακό πρανές της νήσου Σαντορίνης. Στην περιοχή εκτός από την επίγεια σάρωση, εφαρμόστηκαν τοπογραφικές μέθοδοι για την ειδική αποτύπωση των βραχωδών και των κατολισθητικών φαινομένων, και η απεικόνισή τους σε κατάλληλα τοπογραφικά διαγράμματα. Η ανάλυση ευστάθειας και η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων μέτρων αντιστήριξης ή/και ενίσχυσης του πρανούς, όπου έλαβαν χώρα πρόσφατες αστοχίες, αναλύονται σύμφωνα με το τεχνικογεωλογικό μοντέλο της περιοχής αλλά και τις ιδιαιτερότητες της.