UNCERTAINTIES ON VS PROFILES AND SITE RESPONSE AT A VERTICAL STRONG MOTION ARRAY - Makra, K.; Raptakis, D. (Bulletin of the Geological Society of Greece, 2016)
Παρουσιάζουμε μια λεπτομερή μελέτη πολλών VS προσομοιωμάτων στη θέση TST του νπειραματικού πεδίου Euroseistest. Επωφελούμαστε από 62 διαθέσιμα προσομοιώματα που προέκυψαν στην ίδια θέση από μετρήσεις και μεθόδους όπως σεισμική συμβολομετρία, ανάλυση τάσεων-παραμορφώσεων και προσομοίωσης ανόπτησης σε σεισμικές καταγραφές, συμβατικές σεισμικές διασκοπήσεις (αντιστροφή επιφανειακών κυμάτων, crosshole and downhole), και σεισμικό θόρυβο σε δίκτυα. Όλα τα προσομοιώματα ομαδοποιήθηκαν σύμφωνα με τις τεχνικές ανάλυσης σε 5 μέσους όρους, Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι διαφέρουν μεταξύ τους καθώς εξαρτώνται από τις υποθέσεις κάθε τεχνικής. Οι διαφοροποιήσεις τους σε σχέση με τον μέσο όρο τους, αν και μικρές, είναι σημαντικές στις κατακόρυφες ασυνέχειες που ορίζουν τους σχηματισμούς διαφορετικής δυστμησίας, εισάγοντας σχετική αβεβαιότητα. Αποτελέσματα της σεισμικής απόκρισης με βάση τα προσομοιώματα έδειξαν ανάλογη αβεβαιότητα με σημαντική υποεκτίμηση της ενίσχυσης, γεγονός που πρέπει να διαχειρίζεται με προσοχή στον αντισεισμικό σχεδιασμό των κατασκευών.